BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, 19 May 2011

Tips untuk yg baru nk main DSLR..

yuhuu!!entry ni kpd spe2 yg baru nak main DSLR..oke,,kte beli DSLR ofcoz lah nak amik gmbr kan..so kalau asyik guna Auto Setting je,,baik x payah pkai DSLR..serupe pkai kamera digital biase je kan..DSLR ni mcm2 function korg boleh bwat..so kat sini ade beberape tips mcm mane nak main guna Manual Setting pulak..


oke,,yg ni aperture settings..kalau no.f tu makin kecik,,so ruang utk cahaya msuk akan jd lebih bsar..so kalau kecik sgt nnti pix yg korg shoot akan jd terang sgt..kalau no.f tu makin besar,,so ruang cahaya yg masuk akan jd kurg,,so pix korg akan jd gelap plak..so kne pndai balance kan nk guna focal yg sesuai utk sesuatu scene yg korg nak shoot..lg 1,,kalau gne focal kecik,,background blkg akan jd blur..bese nye kalau shoot gambar macro & nak bwat bokeh..

Macro photography
Bokeh

ok,,kte go on to Shutter Speed Setting plak..shutter speed ni kelajuan utk capture 1 gambar..setting ni serupa gak macam setting aperture..kalau shutter laju,,gambar akan jd gelap,,& kalau shutter slow plak gambar akan jd terang..so kne pandai balance kan..kebiasaannya,,shutter speed slow ni digunakan waktu malam utk shoot light trail..kalau shutter speed laju plak biasa nya shoot sunset ataupun movement subject contohnya kereta yg tgh bergerak kat jalan..

Light Trail Effect
P/s : so kalau nak shoot 1 gambar by using Manual Setting,,balance kan penggunaan shutter & aperture..kalau shutter tu laju,,pkai focal kecik or vice versa..so selamat mencuba!=)


3 comments:

Rockstar Chan said...

Thanks for The Info !! i like!!

Taufan Bin Ribut said...

gud info bro..thanks 4 sharing ^_^

Ikram Hakimi said...

most welcome..=)